Testado.cz - recenze a výběry nejlepších produktů Testado.cz - recenze a výběry nejlepších produktů
Menu
>

Bästa Cykelbarnstol 2023: Test och tips hur du väljer rätt

10. 6. 2020 uppdaterad

Ibland behöver du ta med ditt barn när du cyklar. För det är klart att barnen också ska följa med på det roliga. Men hur tar du då med dig dem på det bästa sättet? Ett sätt är med en cykelvagn, som du kan läsa om i en annan av våra artiklar. Det mycket vanligare, och billigare, valet är istället med en cykelstol, eller cykelsits som det även kallas. Det kan vara svårare än många tror att välja barnstol för din cykel, så här nedan hjälper vi till med vad du bör tänka på och några modeller av cykelstol barn i test.

Bak

OK Baby Body Guard Thule Yepp Maxi Hamax Caress
Test - Okbaby Body Guard Test - Thule Yepp Maxi Test - Cykelsits Hamax Caress
Prisvänligt Gyllene medelväg För kräsna
FÖRDELAR En av de billigaste modellerna på marknaden
Extra förstärkning i rygg- och nackpartiet
Tvättbart och vattensäkert
Passar på många olika cyklar
Enkel att installera
Lättmonterad
Spännen och bälten enkla att justera
Säkerhetsbältet kan fästas med en hand
NACKDELAR Passar inte på alla cyklar Ryggstödet kan inte lutas bakåt Dyr
Passar inte så bra på alla cyklar
SAMMANFATTNING En av de billigaste modellerna på marknaden, men som vunnit flera priser. En mellandyr modell som är enkel att installera och tvätta. En säker och lättmonterad cykelstol i den dyrare prisklassen.
Ta reda på priset >> Ta reda på priset >> Ta reda på priset >>

Recension: OK Baby Body Guard

Test - Okbaby Body Guard

Fäste: ramfäste / Max. personvikt: 22 kg / Vikt: 4 kg / Placering: bak / Kräver pakethållare: Nej / Ungefärligt pris: 870 kronor

Fördelar
 • En av de billigaste modellerna på marknaden
 • Extra förstärkning i rygg- och nackpartiet
Nackdelar
 • Passar inte på alla cyklar

OK Baby Body Guard är en av de billigaste modellerna på marknaden, men har trots detta tidigare vunnit priser och best i test och är en klassisk cykelbarnstol. Denna modell har ett ramfäste och det betyder att den monteras i cykelns ram och att du inte behöver någon pakethållare. Precis som de andra två modellerna i detta test har den en maxvikt på 22 kilo och kan användas från när ditt barn är nio månader gammalt till runt sex år. Den har en 3-punktsele för säkerhet som kan regleras i längd . Dessutom har rygg- och nackpartiet har extra förstärkning som skyddar mot nackskador. Den är utrustad med justerbara fotstöd och det finns remmar som kan hålla benen på plats. Tänk på att den inte passar på alla cyklar då vissa ramar kan vara för tunna.

Recension: Thule Yepp Maxi

Test - Thule Yepp Maxi

Fäste: pakethållarfäste / Max. personvikt: 22 kg / Vikt: 3,8 kg / Placering: bak / Kräver pakethållare: Ja / Ungefärligt pris: 1200 kronor

Fördelar
 • Tvättbart och vattensäkert
 • Passar på många olika cyklar
 • Enkel att installera
Nackdelar
 • Ryggstödet kan inte lutas bakåt

Det finns två olika versioner av Yepp Maxi från svenska Thule, Standard som har ett ramfäste och Easyfit som har ett pakethållarfäste. Här tar vi en titt på Easyfit och precis som namnet säger kommer det passa all cyklar med pakethållare. Vilket är bra om du ska byta till en ny cykel eller om det är den andra förälderns tur. Yepp Maxi kan inte konverteras till den andra modellen, det vill säga att Standard inte kan göras om till att passa på en pakethållare och vice versa. Denna modell är gjord för barn mellan nio månader till sex år, men tänk på att maxvikten är 22 kg. Easyfit-versionen är enkel att installera. Det är gjord av ett gummiliknande material som är enkelt att tvätta och är vattentåligt. Tack vare gummimaterialet är sätet mjukare än hårda plastsäten och i och med att den har en massa hål bakom ryggen blir den också komfortabel på varma dagar. En komfort stolen inte har är att ryggstödet inte går att luta bakåt, vilket är idealt för barn som enkelt somnar under resan. Sätet har ett 5-punktsbälte och inbyggda reflexer bak på sätet för extra säkerhet.

Recension: Hamax Caress

Test - Cykelsits Hamax Caress

Fäste: ramfäste / Max. personvikt: 22 kg / Placering: bak / Kräver pakethållare: Nej / Ungefärligt pris: 1290 kronor

Fördelar
 • Lättmonterad
 • Spännen och bälten enkla att justera
 • Säkerhetsbältet kan fästas med en hand
Nackdelar
 • Dyr
 • Passar inte så bra på alla cyklar

Hamax Caress är i det dyraste laget när det kommer til cykelbarnstolar, men för priset får du allt du kan tänkas vilja ha för att transportera ditt barn. Modellen finns både med ramfäste och pakethållarfäste, men i detta test kommer vi ta en närmare titt på det förstnämnda. Spännena är kanske det allra viktigaste då det är det som håller ditt barn kvar i sätet och här kan du justera dem även när barnet är fastspänt. För extra komfort har bältet vaddering längst upp så att de inte åker av axlarna. Säkerhetsbältet kan fästas med en hand så att du kan ha en hand på cykeln om det skulle behövas. Ryggstödet kan också fällas bakåt för extra komfort. Att sätta fast cykelstolen är snabbt och enkelt, men tyvärr skiljer det sig mellan olika cyklar, sitsar och ramdesign hur väl Caress kommer passa. På många cyklar kan du behöva en annan monteringsstång. Hamax erbjuder dock olika typer om detta skulle behövas.

Fram

Polisport Guppy Mini Thule Ridealong Mini Hamax Caress Observer
Test - Cykelsits Polisport Guppy Mini Test - Cykelsits Thule Ridealong Mini Test - Cykelsits Hamax Caress
Prisvänligt Gyllene medelväg För kräsna
FÖRDELAR Höj- och sänkbart säkerhetsspänne
Lättmonterad
Billig
Inkluderat cykelstyre för barnet
Enkel montering
Säker
Vadderade axelremmar
Enkel montering
Fotstöd
NACKDELAR Passar dåligt på många cyklar Fotspännena fungerar inte så bra Liten stol som barnet snabbt växer ur
SAMMANFATTNING En kanonmodell i det allra billigaste laget. En av de bästa modellerna på marknaden med väldigt få dåliga sidor. En stol i den dyrare prisklassen som är bra men i en liten storlek.
Ta reda på priset >> Ta reda på priset >> Ta reda på priset >>

Recension: Polisport Guppy Mini

Test - Cykelsits Polisport Guppy Mini

Fäste: ramfäste / Max. personvikt: 15 kg / Vikt: 3,8 kg / Placering: fram / Ungefärligt pris: 600 kronor

Fördelar
 • Höj- och sänkbart säkerhetsspänne
 • Lättmonterad
 • Billig
Nackdelar
 • Passar dåligt på många cyklar

Guppy Mini är designad för barn mellan nio till 15 kilo, har ett 5-punktbälte och bra dämpning till ett väldigt billigt pris. Men direkt när du ska montera denna modell kan du stöta på det stora problemet. Tyvärr kommer den inte att passa på väldigt många olika modeller. Monteringsfästet passar på styrrör som är 22 till 40 mm, så mät din cykel noggrant innan du köper Guppy Mini. När du väl lyckats montera stolen kommer 5-punktsbältet vara ett rikigt stort plus där du kan höja och sänka säkerhetsspännet, vilket inte alls är vanligt och att det finns på denna billiga modell är verkligen imponerande.

Recension: Thule Ridealong Mini

Test - Cykelsits Thule Ridealong Mini

Fäste: ramfäste / Max. personvikt: 15 kg / Vikt: 2,7 kg / Placering: fram / Ungefärligt pris: 1000 kronor

Fördelar
 • Inkluderat cykelstyre för barnet
 • Enkel montering
 • Säker
Nackdelar
 • Fotspännena fungerar inte så bra

Svenska Thule har lyckats göra en av de bästa cykelbarnstolarna på marknaden med Ridealong Mini. Den är enkel att montera, enkel att använda och hållbar. Axelbanden är fastspända i stolen och sedan i varandra för att förhindra att de glider ner. Att justera dessa är sedan inga problem alls. Medan barnet är fastspänt håller du ner en blå knapp och justerar nylonbanden. För extra säkerhet krävs två händer för detta så att de inte öppnas av misstag. Det finns ett inkluderad styre även för barnet som är bra för föräldern också, då barnet har sitt eget styre istället för att börja dra och peta på ditt. Fotstöd finns, men det är också här stolens kanske enda problem finns. Spännena som ska hålla fötterna på plats fungerar inte alltid kanon och barnen kan vanligtvis få ur fötterna utan problem. Detta är dock ett problem för de flesta stolarna och inget specifikt för denna modell.

Recension: Hamax Caress Observer

Test - Cykelsits Hamax Caress

Fäste: ramfäste / Max. personvikt: 15 kg / Placering: fram / Ungefärligt pris: 1100 kronor

Fördelar
 • Vadderade axelremmar
 • Enkel montering
 • Fotstöd
Nackdelar
 • Liten stol som barnet snabbt växer ur

Caress Observer är byggd för att ha allt du behöver, och endast det du behöver. Den har liknande egenskaper som Caress-modellen du har bakpå cykeln, med vadderade axelremmar som skyddar dessa från att glida ner och ett bälte som kan fästas med en hand så att du kan ha den andra handen på cykeln vid behov. Den är snabb att montera och installera om du har en cykel med bra ramstorlek. Problemet med detta säte är att det är lite på den mindre sidan. Det ger mer rum åt den vuxna, men det mindre sätet tenderar att snabbt bli urvuxet av barnet. Modellen har fotstöd för barnet med ett gummiband du kan hålla fötterna på plats med. Vanligtvis är det dock inga problem för barnet att ändå få ur fötterna därifrån. I överlag är detta en väldigt bra modell med endast några små problem.

Hur du väljer rätt cykelbarnstol

Hur väljer du egentligen rätt cykelsäte till ditt barn? Det finns så många olika saker att hålla reda på, som om den ska vara monterad i fram eller bak, vilken typ av säkerhetsspänne som är säkrast och andra saker du bör tänka på innan du köper stolen. För att hjälpa dig på rätt väg har vi sammanställt några punkter av viktiga saker innan du gör ditt köp.

Fram- eller bakmonterad?

Det allra vanligaste är att ha cykelbarnstolen monterad i bak, och det finns även fler modeller att välja bland om du skulle göra detta val. Men är det egentligen det bästa valet?

Frontmonterad Bakmonterad
Fördelar
 • Ingen hindrad sikt för barnet
 • Du kan enklare se ditt barn, prata med det och se att det sitter säkert
 • Lättare att trampa och kliva av och på cykeln
 • Vissa stolar har fällbart ryggstöd för bekvämare sömn
 • Mindre utsatta för vind och väder
Nackdelar
 • De flesta stolarna kan endast användas säkert tills barnet är runt två år gammalt
 • Att styra cykeln kan ibland vara utmanade
 • Barnet är mer utsatt för vind och väder
 • Barnet kan ta tag i ditt styre eller råka byta växel
 • Svårare att hålla koll på ditt barn
 • Vissa finner det svårare att balansera

Olika typer av cykelbarnstolar

Det finns tre olika typer av cykelbarnstolar, i två olika kategorier: bak och fram (som du kan läsa för- och nackdelar om här ovan). Om du vill fästa stolen i fram finns det bara ett val och det är en stol som är monterad mellan dig och cykelstyret. I bak finns det däremot två olika val att göra, nämligen en rammonterad eller pakethållaremonterad stol. Den rammonterade stolen fästs direkt i sadelröret medan de sistnämnda fästs, precis som namnet säger, i pakethållaren.

CykelbarnstolCykelbarnstol

Säkerhet

Cykelbarnstolar ger inte lika mycket skydd som en vagn gör, så om du väljer en stol bör du bara cykla på bra vägar och håll dig till hastighetsgränsen. Ett 5-punktsbälte är att föredra framför ett 3-punktsbälte eftersom det bättre hindrar mindre barn från att glida ur. För optimal säkerhet bör axelremmarna förbli fast på axlarna på barnet. Den vanligaste skadan är att barnet för in foten i hjulets ekrar och fotstöd är bra, men inte tillräckligt för att förhindra detta. Fötterna kan fortfarande ramla ur. Det är därför viktigt att fotstöden också har remmar att hålla fötterna på plats och att dessa binder fast foten på ett bra sätt.

Hur skapas våra recensioner

De recensioner som finns på vår hemsida skrivs alltid av experter på temat. Vi går noggrant igenom produktbeskrivningar, manualer, relevanta recensioner och diskussioner på forum så att vi kan ge er den mest objektiva informationen samlad på en och samma plats. Vi arbetar med att noggrant söka, sortera och sammanställa information på ett begripligt sätt. I köpguiden hittar du all viktig information som vi har samlat in från både lokala och utländska hemsidor. Tack vare detta kan du fatta ditt beslut på bästa sätt och välja den produkten som passar dig bäst.

Dela artikel

Betygsätt artikel

Ingen har recenserat detta än, bli den första.

Liknande artiklar