Testado.cz - recenze a výběry nejlepších produktů Testado.cz - recenze a výběry nejlepších produktů
Menu

Bästa Cykelvagn 2019: Test och tips hur du väljer rätt

Datum 10.7.2019 Tillbehör

Ibland behöver du transportera dina barn när du cyklar. Men det är inte alltid den gamla hederliga barnstolen bak på cykeln räcker, speciellt inte om du ska ut på längre turer. Att använda en cykelvagn, även kallad cykelkärra, kan därför vara ett bättre val då resan blir mycket bekvämare för ditt barn. Det viktigaste när du väljer en modell är hur säkert och bekvämt ditt barn är i vagnen när du cyklar till förskolan, affären eller på en resa. Om du ska ut på en långresa med din cykel finns det också cykelvagnar för packning. För den oinsatta kan det dock vara svårt att skilja de olika modellerna åt. Därför kommer vi här berätta för dig vilken som är den bästa för dig och vilken som är bäst i test.

  Bästa Cykelvagn

  Burley HoneybeeThule Chariot LiteBurley Solo
  Test - Burley HoneyTest - Cykelvagn Thule Chariot Lite 1 barn grönTest - Burley Solo
  PrisvänligtGyllene medelvägFör kräsna
  FÖRDELAREnkel konvertering till barnvagn
  Rullar mjukt
  Hög komfort
  Bra skydd mot regn och sol
  Bra säkerhetsfunktioner
  Justerbar fjädring
  Rullar mjukt på alla typer av terräng
  Gott om utrymme
  NACKDELARHjulen kan låta lite väl mycket
  Dålig åtkomst till bakre utrymmet
  Fjädringen kan inte justeras
  Dyr för kvaliteten
  Dyr
  Ingen sidoventilation
  SAMMANFATTNINGEn bra och komfortabel cykelvagn som enkelt konverteras till barnvagn.En medeldyr modell som har bra säkerhetsfunktioner och skydd mot regn.En cykelvagn av hög kvalitet, men som kostar mycket.
  Ta reda på priset >>Ta reda på priset >>Ta reda på priset >>

  Recension: Burley Honey Bee

  Test - Burley Honey

  Antal barn: 2 | Maxlast: 45 kg | Vikt: 11,5 kg | Hopfällbar: Ja | Innerhöjd: 66 cm | Hjulstorlek: 20 tum |  Ungefärligt pris: 4900 SEK

  Fördelar
  • Enkel konvertering till barnvagn
  • Rullar mjukt
  • Hög komfort
  Nackdelar
  • Hjulen kan låta lite väl mycket
  • Dålig åtkomst till bakre utrymmet

  Honey Bee är gjord för familjer som enkelt vill använda cykelvagnen även som barnvagn. Den är designad för att kunna konverteras till en barnvagn utan att behöva använda några verktyg och allting sker väldigt enkelt. För att konvertera den sätter du bara fast ett löstagbart hjul i armen som vanligtvis kopplas fast i cykeln. Detta hjul tenderar dock att vara ganska högljutt. Dessutom är det svårt att komma åt det bakre lagringsutrymmet när den används som barnvagn. Du måste lyfta upp hela den bakre panelen, vilket inte är avancerat, men det hade kunnat göras på ett mycket smidigare sätt. Honey Bee är gjord för att mest vara en cykelvagn, och det är på den fronten den verkligen står ut. Under cykelturer märks det knappt att du har en vagn bakom cykeln. Kärran går mycket mjukt och den kommer med många saker som gör åkturen lika komfortabel för barnen som sitter däri. Två små barn får plats, men räkna inte med att kunna få plats med barnen när de blir större. Mycket prisvärd modell.

  Recension: Thule Chariot Lite

  Test - Cykelvagn Thule Chariot Lite 1 barn grön

  Antal barn: 1-2 | Maxlast: 34 kg | Vikt: 11,7 kg | Hopfällbar: Ja | Innerhöjd: 68 cm | Hjulstorlek: 20 tum |  Ungefärligt pris: 6500 SEK

  Fördelar
  • Bra skydd mot regn och sol
  • Bra säkerhetsfunktioner
  Nackdelar
  • Fjädringen kan inte justeras
  • Dyr för kvaliteten

  Denna modell går att köpa med både ett och två säten, men den version vi valt att titta på här är den med ett säte. Chariot Lite är en mer grundläggande version av det lyxigare syskonet Chariot Cross. Den kommer med bra säkerhetsfunktioner med ett 5-punktsbälte och en inbygd skyddsbur/rullbur och har även ett regnskydd som täcker hela taket samt framsidan av vagnen, vilket håller ditt barn torrt även under de blötaste av cykelturer. Den har också ett justerbart och löstagbart solskydd. Dessa två saker är perfekta i det svenska varierande vädret. Luftgenomströmningen är också mycket bra. Tyvärr kan inte fjädringen justeras på denna modell, jämfört med Chariot Cross, eller ovan nämnda Burley Solo, vilket gör att det kommer bli en hårdare resa för ditt barn. Tyvärr är den rätt dyr för sin kvalitet och det kan vara bättre att lägga till lite pengar för att få en mycket bättre modell.

  Recension: Burley Solo

  Test - Burley Solo

  Antal barn: 1 | Maxlast: 34 kg | Vikt: 12,2 kg | Hopfällbar: Ja | Innerhöjd: 63,5 cm | Hjulstorlek: 20 tum |  Ungefärligt pris: 7700 SEK

  Fördelar
  • Justerbar fjädring
  • Rullar mjukt på alla typer av terräng
  • Gott om utrymme
  Nackdelar
  • Dyr
  • Ingen sidoventilation

  Burley Solo är bland det bästa du kan välja när det kommer till cykelvagnar och priset är därefter. Trots att det är den dyraste modellen i vår jämförelse får endast ett barn plats. Lite märkligt kan tyckas. Däremot är det ett mycket bättre val att ha en singelvagn jämfört med en dubbelvagn om du bara har ett barn. Anledningen är att den blir smalare och mer lättmanövrerad. Trots att det bara finns ett säte finns det gott om rum för ytterligare utrustning i vagnen. Utan tvekan tillräckligt för en flera dagar lång familjeresa på cykeln. Burley Solo har justerbar fjädring, vilket gör att ditt barn reser bekvämt på alla typer av terräng. Vagnen har ventilation baktill och ett uppvikbart framfönster vilket ger bra genomströmning av luft. Däremot saknas sidoventilation, vilket hade kunnat gjort resan ännu behagligare i varmt väder. Den passar alldeles utmärkt på vägar och cykelstigar och det går att köpa till utrustning för att använda den vid skidåkning. Ett dyrt, men bra val.

  Hur du väljer rätt cykelvagn

  Du har sett tre olika cykelvagnar här ovan, men vilken passar egentligen dig? Tänk på att hjulen bör vara minst 16 tum och helst 20 tum för att turen ska bli skön och att vagnen ska rulla enkelt. Du kan använda en cykelkärra på vilken cykel som helst och behöver inte oroa dig om din ska passa eller ej. Kärran fäster du i cykelns bakaxel. Något annat väldigt viktigt är så klart också kärrans säkerhet. Ska du transportera ett barn bör du vara säker på att kärran har ett säkert bälte och även att insidan är skön att sitta i. Här nedan har vi gjort en sammanfattning av tre av de vanligaste typerna av cykelkärra och vad som är fördelen jämfört med en barnstol.

  Hur du väljer rätt cykelvagn

  Olika typer av cykelvagn

  Precis som i de flesta andra typer av kärror går det att transportera olika saker i en cykelvagn. De tre vanligaste är barn, djur och packning. Beroende på vad du ska transportera finns det olika saker att tänka på. En vagn som är gjord för det ena är nödvändigtvis inte bra för det andra. Här nedan kommer vi ge dig råd på vad som bör tänkas på innan du köper en cykelkärra.

  • Cykelvagn för barn

  Dessa kärror är tillverkade för att säkert och komfortabelt transportera dina barn, oavsett om det är till dagis, affären eller i naturen. Viktigt att tänka på är att det finns en ordentlig sele eller bälte som håller ditt barn säkert på plats i vagnen. Bra fjädring är helt klart att föredra för att barnet ska sitta så stabilt som möjligt. Beroende på hur stort barnet är, eller om du vill transportera två samtidigt, bör du kontrollera cykelkärrans maxvikt och hur många säten det finns. Är du väldigt aktiv kan det vara bra att titta efter en vagn som också kan användas till promenader eller jogging eller till och med konverteras för skidåkning.

  • Cykelvagn för packning

  Ska du använda kärran för en lång cykelsemester eller att transportera hem matkassar från affären bör du så klart hålla koll på andra saker än om det ska sitta ett barn däri. På en cykelsemester vill du troligtvis få med dig mycket packning så kontrollera maxvikten och hur stor den är på insidan.

  • Cykelvagn för djur

  Även människans bästa vän kan behöva transporteras ibland. Kanske är resan alldeles för lång för att din fyrfota kompis ska orka hela vägen. En vagn gör också att du kan ta med hunden (eller annat husdjur) på din resa istället för att låta den stanna hemma. Tänk på att titta efter en kärra som är gjord för djurets komfort. Många är specialutvecklade för husdjur i samarbete med experter.

  Olika typer av cykelvagn

  Varför välja cykelvagn istället för barnstol?

  En barnstol är för många fortfarande förstavalet när det gäller att transportera barn under cykelturer. Det som fortfarande talar för barnstolen är priset. Jämfört med en vagn som kostar några tusenlappar kan man fortfarande köpa en barnstol ett par hundralappar. Så vad får du egentligen för de extra pengarna du spenderar? Det kanske allra viktigaste är att ditt barn kommer få en väldigt bekväm resa och sitta säkert. En cykelvagn med bra dämpning och säkerhetssele gör att du kan vara säker på att ditt barn sitter säkert och bekvämt. Många modeller har en maxvikt på 35 kilo vilket gör att du kan transportera två barn på samma gång. Du kommer snabbt märka att det blir mycket tyngre att cykla när någon sitter däri, så det är bra att träna på enkla vägar först. Känner du inte för att cykla kan de flesta vagnar också användas för promenader eller jogging. Cykelkärran är det ideala valet för aktiva föräldrar.

  Dela artikel

  Betygsätt artikel

  Ingen har recenserat detta än, bli den första.

  Liknande artiklar