Testado.cz - recenze a výběry nejlepších produktů Testado.cz - recenze a výběry nejlepších produktů
Menu
>

Bästa Cykelvagn 2023: Test och tips hur du väljer rätt

10. 6. 2020 uppdaterad

Ibland behöver du transportera dina barn när du cyklar. Men det är inte alltid den gamla hederliga barnstolen bak på cykeln räcker, speciellt inte om du ska ut på längre turer. Att använda en cykelvagn, även kallad cykelkärra, kan därför vara ett bättre val då resan blir mycket bekvämare för ditt barn. Det viktigaste när du väljer en modell är hur säkert och bekvämt ditt barn är i vagnen när du cyklar till förskolan, affären eller på en resa. Om du ska ut på en långresa med din cykel finns det också cykelvagnar för packning. För den oinsatta kan det dock vara svårt att skilja de olika modellerna åt. Därför kommer vi här berätta för dig vilken som är den bästa för dig och vilken som är bäst i test.

Den bästa övergripande

En cykelvagn av hög kvalitet, men som kostar mycket.

Det bästa priset / kvaliteten

En vagn med väldigt mycket utrymme för dina barn, men som samtidigt är överlägset tyngst i testet.

Den bästa billiga

En medeldyr modell som har bra säkerhetsfunktioner och skydd mot regn.

Bästa Cykelvagn

Recension: Thule Chariot Lite

Test - Cykelvagn Thule Chariot Lite 1 barn grön

Antal barn: 1-2 | Maxlast: 34 kg | Vikt: 11,7 kg | Hopfällbar: Ja | Innerhöjd: 68 cm | Hjulstorlek: 20 tum |  Ungefärligt pris: 6500 SEK

Fördelar
 • Bra skydd mot regn och sol
 • Bra säkerhetsfunktioner
Nackdelar
 • Fjädringen kan inte justeras
 • Dyr för kvaliteten

Denna modell går att köpa med både ett och två säten, men den version vi valt att titta på här är den med ett säte.

Chariot Lite är en mer grundläggande version av det lyxigare syskonet Chariot Cross. Den kommer med bra säkerhetsfunktioner med ett 5-punktsbälte och en inbygd skyddsbur/rullbur och har även ett regnskydd som täcker hela taket samt framsidan av vagnen, vilket håller ditt barn torrt även under de blötaste av cykelturer. Den har också ett justerbart och löstagbart solskydd. Dessa två saker är perfekta i det svenska varierande vädret. Luftgenomströmningen är också mycket bra.

Tyvärr kan inte fjädringen justeras på denna modell, jämfört med Chariot Cross, eller ovan nämnda Burley Solo, vilket gör att det kommer bli en hårdare resa för ditt barn. Tyvärr är den rätt dyr för sin kvalitet och det kan vara bättre att lägga till lite pengar för att få en mycket bättre modell.

Recension: Hamax Outback Twin

Test - Burley Honey

Antal barn: 1-2 | Maxlast: 45 kg | Vikt: 18,5 kg | Hopfällbar: Ja | Hjulstorlek: 20 tum | Ungefärligt pris: 7500 SEK

Fördelar
 • Stort utrymme
 • Bra ventilation
 • Hög komfort
Nackdelar
 • Tung
 • Bred

Norska Hamax har med sin Outback-vagn skapat ett perfekt val för aktiva familjer som vill ha en större vagn som både kan användas bakpå cykeln och som en barnvagn.

Den passar faktiskt bäst för familjer som vill använda den till båda sakerna istället för bara en av dem tack vare den enkla konverteringen mellan cykling och gång eller löpning.

Det ska dock tilläggas att det här är en stor vagn. Den väger överlägset mest av de tre vagnarna i vår sammanställning med sina 18,5 kilo. Den är dessutom stor och bred vilket kan göra det svårt att få den igenom dörröppningar. Att den är stor och bred är däremot också ett plus då det ger mer utrymme till dina barn. Den är väldigt komfortabel med bra ventilation och du kan fälla ner ryggstöden väldigt långt, vilket är utmärkt för trötta barn som behöver sova en stund.

Vagnen passar bäst på plana underlag på grund utav sin vikt och det kan kännas att du drar den om du cyklar där det är många backar. För en sån stor vagn har den en utmärkt svängradie bakpå cykeln och den svänger även enkelt när du använder den som barnvagn.

Recension: Thule Cross 2

Test Thule Cross 2 Cykelvagn

Antal barn: 1-2 | Maxlast: 45 kg | Vikt: 14,8 kg | Hopfällbar: Ja | Hjulstorlek: 20 tum | Ungefärligt pris: 9900 SEK

Fördelar
 • Vädersäker
 • Komfortabel
 • Enkel att använda
Nackdelar
 • Brist på förvaringsutrymme
 • Dyr

Thule Cross 2 kommer för både ett och två barn, men i den här jämförelsen har vi valt att titta närmare på Cross 2, vilket betyder att två barn får plats.

Cross 2 är i den absolut dyraste prisnivån och är inriktade på föräldrar som behöver en rejäl cykelvagn som klarar av det mesta. Den passar bra över varierad terräng och i alla olika väder. Den är samtidigt komfortabel med den fiffiga funktionen att du kan fälla ner separata ryggstöd, så om du bara vill fälla ner ryggstödet för ett barn går det alldeles utmärkt. Något som passar perfekt om du har tänkt att åka längre turer.

Tyvärr finns det inte så mycket plats att förvara dina saker på eller i. Bristen på förvaringsutrymme är något du bör tänka på om du har packning. Det finns en liten påse bakpå som mäter 50x35x18 cm. Det här är en modell för de mest seriösa.

Om du letar efter en familjevänlig modell bör du kanske titta på något billigare. Tränar du istället för ett lopp i triatlon och behöver ha med barnen kommer Cross 2 passa utmärkt.

Hur du väljer rätt cykelvagn

Du har sett tre olika cykelvagnar här ovan, men vilken passar egentligen dig? Tänk på att hjulen bör vara minst 16 tum och helst 20 tum för att turen ska bli skön och att vagnen ska rulla enkelt. Du kan använda en cykelkärra på vilken cykel som helst och behöver inte oroa dig om din ska passa eller ej. Kärran fäster du i cykelns bakaxel. Något annat väldigt viktigt är så klart också kärrans säkerhet. Ska du transportera ett barn bör du vara säker på att kärran har ett säkert bälte och även att insidan är skön att sitta i. Här nedan har vi gjort en sammanfattning av tre av de vanligaste typerna av cykelkärra och vad som är fördelen jämfört med en barnstol.

Olika typer av cykelvagn

Precis som i de flesta andra typer av kärror går det att transportera olika saker i en cykelvagn. De tre vanligaste är barn, djur och packning. Beroende på vad du ska transportera finns det olika saker att tänka på. En vagn som är gjord för det ena är nödvändigtvis inte bra för det andra. Här nedan kommer vi ge dig råd på vad som bör tänkas på innan du köper en cykelkärra.

 • Cykelvagn för barn

Dessa kärror är tillverkade för att säkert och komfortabelt transportera dina barn, oavsett om det är till dagis, affären eller i naturen. Viktigt att tänka på är att det finns en ordentlig sele eller bälte som håller ditt barn säkert på plats i vagnen. Bra fjädring är helt klart att föredra för att barnet ska sitta så stabilt som möjligt. Beroende på hur stort barnet är, eller om du vill transportera två samtidigt, bör du kontrollera cykelkärrans maxvikt och hur många säten det finns. Är du väldigt aktiv kan det vara bra att titta efter en vagn som också kan användas till promenader eller jogging eller till och med konverteras för skidåkning.

 • Cykelvagn för packning

Ska du använda kärran för en lång cykelsemester eller att transportera hem matkassar från affären bör du så klart hålla koll på andra saker än om det ska sitta ett barn däri. På en cykelsemester vill du troligtvis få med dig mycket packning så kontrollera maxvikten och hur stor den är på insidan.

 • Cykelvagn för djur

Även människans bästa vän kan behöva transporteras ibland. Kanske är resan alldeles för lång för att din fyrfota kompis ska orka hela vägen. En vagn gör också att du kan ta med hunden (eller annat husdjur) på din resa istället för att låta den stanna hemma. Tänk på att titta efter en kärra som är gjord för djurets komfort. Många är specialutvecklade för husdjur i samarbete med experter.

Varför välja cykelvagn istället för barnstol?

En barnstol är för många fortfarande förstavalet när det gäller att transportera barn under cykelturer. Det som fortfarande talar för barnstolen är priset. Jämfört med en vagn som kostar några tusenlappar kan man fortfarande köpa en barnstol ett par hundralappar. Så vad får du egentligen för de extra pengarna du spenderar? Det kanske allra viktigaste är att ditt barn kommer få en väldigt bekväm resa och sitta säkert. En cykelvagn med bra dämpning och säkerhetssele gör att du kan vara säker på att ditt barn sitter säkert och bekvämt. Många modeller har en maxvikt på 35 kilo vilket gör att du kan transportera två barn på samma gång. Du kommer snabbt märka att det blir mycket tyngre att cykla när någon sitter däri, så det är bra att träna på enkla vägar först. Känner du inte för att cykla kan de flesta vagnar också användas för promenader eller jogging. Cykelkärran är det ideala valet för aktiva föräldrar.

Hur skapas våra recensioner

Våra skriftställare arbetar utifrån ett objektivt perspektiv när de bedömer och väljer de bästa produkterna för dig. Recensionerna skapas baserat på all tillgänglig information på nätet samt utanför nätet. När vi skapar en köpguide så utgår vi ifrån betyg från alla håll. Vi arbetar med professionella konsulter, vi går noggrant igenom produktblad, tillverkningsinformation och manualer, men vi utgår också ifrån oberoende hemsidor, recensionsdatabaser och diskussionsforum. Det är tack vare det som vi kan erbjuda helt objektiva recensioner och rekommendera de bästa produkterna.

Dela artikel

Betygsätt artikel

Ingen har recenserat detta än, bli den första.

Liknande artiklar