Testado.cz - recenze a výběry nejlepších produktů Testado.cz - recenze a výběry nejlepších produktů
Menu

Gravelbike 2023: Test och tips hur du väljer rätt

28. 6. 2022 uppdaterad

Det må se ut som en vanlig vägcykel, men begreppet gravelbike har blivit mer och mer populärt i Sverige den senare tiden. Men vad skiljer egentligen en gravelbike från en vanlig vägcykel eller en cyclocross som också har liknande egenskaper? Det kan du ta reda på nedan där vi visar dig vad du bör tänka på när du köper en gravelbike. Du kan också läsa nedan om några modeller som vi anser vara bäst i test.

Bästa överlag

Den här modellen uppfyller definitivt alla dina krav. Med en tålig kolfiberram har cykeln lätt vikt samtidigt som den är tålig nog att klara de tuffaste miljöerna.

Bästa priset och kvalitén

Med sin fokus på uthållighet är det en cykel som definitivt är till för dig som vill ta dig fram på långa sträckor med bekvämligheten på topp.

Bästa priset

En cykel som är anpassningsbar till olika miljöer och tillfällen. Då är detta cykeln för dig. Prisvärd och med hög anpassningsförmåga baserat på ditt behov.

Bästa Gravelbike

Recension: Look 765 Gravel RS Sram Rival Wide Etap – sportig och tålig konstruktion för alla äventyr

_765 GRAVEL RS SRAM RIVAL WIDE ETAP För de kräsna

Märke: Look | Antal växlar: 12 växlar | Vikt: 9.1 kg | Färg: Svart krom | Hjulstorlek: Anpassningsbar  

Fördelar
 • 12 växlar
 • Kromatisk färg
 • Kolfiberram
 • Hög komfort
Nackdelar
 • Dyr

Den här sportiga modellen från Look är en riktig ögonfångare. För det här priset kan du vara säker på att du får det du betalar för – och lite till. Byggd i kolfiber är det en riktigt tålig konstruktion som kan ta dig långa sträckor i de tuffaste miljöerna. Kolfibern gör så att känslan av att köra på cykeln är på både lätt och stabil. Färgen är i svart krom vilket gör att den ändras beroende på solljuset som reflekterar i materialet, med andra ord, en riktigt cool cykel.

Cykeln är utrustad med 12 växlar, perfekt för en cykeltur ute i naturen eller i spännande terränger. Hjulens storlek är anpassningsbara beroende på vilken storlek du väljer på cykeln, något som ska anpassas efter din vikt och längd så att den passar perfekt. Däcken är tåliga Hutchinson Toureg 40mm så att du har ett bra grepp på alla väglag. Bromsskivorna är från märket SRAM som är välkänt för att sin passion för cykling och kvalité. Många andra komponenter på cykeln är också från SRAM så som bromsset, växelförare, kedjan och vevpartiet. Majoriteten av komponenterna är även från Look själva så du kan vara säker på att delarna är specifikt gjorda för just den här modellen.

Recension: Bergamont Grandurance 8 Unisex  – fokus på fart och uthållighet

_Bergamont Grandurance 8 2022 Den gyllene medelvägen

Märke: Bergamont | Antal växlar: 11 växlar | Vikt: 10.2 kg | Färg: Lila | Hjulstorlek: 28 tum  

Fördelar
 • Lätt vikt
 • Tålig konstruktion
 • Smidig i uppförsbackar
Nackdelar
 • Uppnår inte lika hög hastighet på raksträckor som andra cyklar i dess klass

En cykel där du verkligen får mycket för pengarna kommer från Bergamont. Deras modell Grandurance är en cykel som har fokus på uthållighet så att du kan ta dig långa sträckor i hög komfort. Ramen är gjord av aluminium med fokus på lätt vikt samtidigt som framgaffeln är av kolfiber. Därför blir det en väldigt tålig och stabil konstruktion medan vikten på cykeln förblir låg. Den är extra smidig när man ska ta sig upp i branta backar så det är inga problem att ta cykeln på ojämn terräng.

Cykeln är utrustad med hydrauliska skivbromsar så att du kan bromsa in säkert vid olika väglag. Den har 11 växlar från Shimano vilket räcker gott för alla möjliga sorters äventyr. Det är flera andra komponenter på cykeln som även de kommer från Shimano så som vevparti och bromsar så du kan lita på att det är kvalité från ett märke som kan cyklar. Just för den här modellen är komponenterna särskilt utvalda för att passa de förhållanden som en gravelbike behöver ta sig igenom. Sadeln är från Syncros och erbjuder hög komfort så att även de längsta sträckorna blir bekväma.

Recension: Principia Gravel Alu Claris – prisvärd med möjlighet till anpassning för just ditt cyklande

_Principia Gravel Alu Claris 2021 Herrcykel Prisvänligaste

Märke: Principia | Antal växlar: 11.9 kg | Vikt:  | Färg: Grön med orange, Vit med blå | Hjulstorlek: 28 tum

Fördelar
 • 16 växlar
 • Lätt vikt
 • Bra pris
Nackdelar
 • Saknar stötdämpare

Den här modellen från Principia är en lätt vinnare i sin prisklass. Gravel Alu Claris täcker dina behov för cykling på landsvägen. Modellen har tagit de bästa funktionerna och komponenterna från mountainbikes, cross och race så det är definitivt en anpassningsbar cykel. Utrustad med 16 växlar med komponenter från omtyckta Shimano tar du dig snabbt och smidigt fram. De breda däcken från Panaracer Gravelking gör så att du har ett stadigt grepp i de tuffaste terrängerna. Den kommer även i två dubbelfärger så att du kan välja den som passar dig bäst.

Både ramen och framgaffeln är av aluminium som gör att det känns stadigt och stabilt. Cykeln har mekaniska skivbromsar så att du kan bromsa in säkert vid olika väglag och hastigheter. Särskilt vid regn och ojämna eller branta vägar lönar det sig att ha mekaniska skivbromsar för att känna sig tryggare. Den är även utrustad med fästen så att du kan lägga till lås, skärmar eller pakethållare. På så sätt kan du anpassa cykeln ännu mer efter ditt behov. Cykeln kommer i flera storlekar så att det passar just dig och din kropp så var säker på att du väljer rätt när du beställer eller testa i butik om du har möjligheten.

Hur du väljer rätt gravelbike

Skillnaden mellan en cyclocross och gravelbike:

Cyclocross Gravelbike
Användningsområde Denna cykel är designad speciellt för en typ av cykeltävling som blandar lera, sand, barriärer, trappor och backar så branta att du tvingas springa med cykeln på axeln. Banan är mellan 2,5 och 3,5 km lång och tar en timme plus ett varv på elitnivå. De flesta gravelbikes är inte gjorda för tävlingar. De är istället gjorda för långa dagar på sadeln på olika underlag. En gravelbike tar en vägcykels egenskaper och blandar den med offroadkvaliteterna hos en mountainbike.
Ramar En cyclocrossram måste vara lätt eftersom cykeln är byggd för att också bäras och springas med. Det betyder att aluminium och kolfiberramar är det normala. Gravelbikeramar är oftast lite tyngre eftersom de behöver vara tillräckligt styva för att klara av att bära packning och liknande.
Hjul Cyclocrossdäck kan inte vara bredare än 33mm enligt officiella tävlingsregler. Det finns dock oftast rum i ramen för större däck. Gravelbikedäck är vanligtvis större. Allt från det mindre 35mm till 5 cm och över används.
Bromsar och växlar På en cyclocross behöver du inte ha de högre växlarna som finns på vägcyklar. Däremot behöver du lägre växlar för att klara av tuffare backar. 2010 fick cyclocrosscyklar grönt ljus att börja använda skrivbromsar och idag är det nästan endast detta som används. Här finns det en större bredd på växlarna, men de kan offra de högre växlarna för att få en bättre bredd på de lägre. Bromsarna är skrivbromsar så långt ögat kan nå. De har bra stoppkraft och är jämn när det är blött. De har också stora fördelar för cyklar som används på dåliga underlag.

Var bör du använda denna typ av cykel?

Det enkla svaret är att du kan använda en gravelbike nästan överallt. Om du använder den på många olika typer av underlag bör du fundera på däck mellan 40-50mm. Du kan använda den på plana underlag, i områden med mycket backar eller till och med där det finns stora stenar. Den kommer till sin rätt allra mest på grusväger eller i skogen. Det är inte en vägcykel eller en mountainbike – utan en cykel som är allround för alla typer av cykling.

Är cykelns vikt viktig?

Cykelns viktblir viktigare och viktigare ju längre och branta backarna blir. Om detta inte är ett problem eller om du cyklar på terräng som låter dig hålla farten behöver du inte oroa dig över vikten. En lättare cykel kommer göra det lättare för dig i uppförsbackar.

Hur skapas våra recensioner

De recensioner som finns på vår hemsida skrivs alltid av experter på temat. Vi går noggrant igenom produktbeskrivningar, manualer, relevanta recensioner och diskussioner på forum så att vi kan ge er den mest objektiva informationen samlad på en och samma plats. Vi arbetar med att noggrant söka, sortera och sammanställa information på ett begripligt sätt. I köpguiden hittar du all viktig information som vi har samlat in från både lokala och utländska hemsidor. Tack vare detta kan du fatta ditt beslut på bästa sätt och välja den produkten som passar dig bäst.

Dela artikel

Betygsätt artikel

Totalt betyg: 4.0 (2 röster)

Liknande artiklar