Att ha säkerhetstänk är alltid viktigt och speciellt viktigt är det när det gäller att skydda ditt huvud. När du cyklar är det därför en bra idé att använda en cykelhjälm, oavsett om du cyklar i en hårt trafikerad stad, i skogen eller på landsvägen. Men hur väljer du den rätta hjälmen? Finns det olika modeller för olika användningsområden? Och vilka hjälmar är de bästa? Ta reda på det här nedan.
1Cykelhjälmar unisex
En väldigt lätt hjälm med stora hål för ventilation.
En säker hjälm som är bra oavsett hur du väljer att cykla.
Recension: Lazer Genesis
Färg: Svart/vit | Ventilation: Ja | Rotationsskydd: MIPS | Ungefärligt pris: 2190 SEK
- Lätt
- Bra ventilation
- Inte aerodynamisk
Det här är den lättaste hjälmen som Lazer någonsin gjort. Den väger bara 220 gram. Det betyder inte att det saknar all viktig säkerhet. Den är utrustad med säkerhetssystemet MIPS som minskar risken för skador vid rotationsvåld. Det finns 22 ventiler som ger bra luftflöde och får det att kännas som att du knappt har en hjälm på dig. Alla dessa hål gör dock att hjälmen inte är så aerodynamisk.
Recension: Poc Omne Air
Färg: Vit/orange, men finns i flera färger | Ventilation: Ja | Rotationsskydd: SPIN | Ungefärligt pris: 1590 SEK
- Bra för alla typer av cykling
- Säker
- Remmarna snurras enkelt
Det här är en hjälm som passar i princip var som helst. Den kommer vara lika bra i staden som om du åker mountainbike. Du har ett fastsättningssystem på 360 grader som justerar passformen runt hela huvudet. Säkerheten är det viktigaste här med invändiga kuddar av skumfoam och gel. Den är väldigt komfortabel och känns säker där remmarna tyvärr snurras enkelt. Den har dessutom ett utseende för alla tillfällen.
Recension: Lazer Tonic
Färg: Svart, men finns i flera färger | Ventilation: Ja | Rotationsskydd: MIPS | Ungefärligt pris: 890 SEK
- Enkelt att ändra passformen
- Bra ventilation
- Obekväma remmar
Det här är en utmärkt lågbudgethjälm. Den passar bra, har bra ventilation och en lätt vikt som är i klass med hjälmar dubbelt så dyra. Det finns 29 stycken ventiler vilket så klart hjälper luftflödet. Precis som de flesta hjälmarna i denna kategori kommer Tonic i tre olika storlekar. Du kan enkelt ställa in passformen med ett vridreglage i nacken. Detta omsluter hela huvudet. Remmarna är inte så bekvämma och känns ganska hårda.
2Cykelhjälmar damer
Unisex-hjälmar kan användas av alla, men det finns också hjälmar som är speciellt gjorda för kvinnor. Egentligen är det ingen större skillnad mellan dessa och unisex-hjälmarna utan det är mest färgerna som skiljer sig åt. Tre av dessa damhjälmar, i tre olika prisklasser, kan du se nedan.
En väldigt komfortabel och skön hjälm för ett högt pris.
Behöver du använda glasögon med din hjälm är detta ett bra val med sin passform och förvaringsutrymme.
Behöver du använda ett lyse eller kamera när du cyklar har denna hjälm ett smart fäste för detta. Färgvalen för tjejer är dock väldigt dåligt.
Recension: Bontrager Circuit
Färg: Rosa | Ventilation: Ja | Rotationsskydd: MIPS | Ungefärligt pris: 2290 SEK
- Komfortabel
- Utmärkt ventilation
- Dyr
En tjejspecifik hjälm med MIPS-säkerhetssystem och stryktålig InMold-konstruktion. Det ingår ett fäste där du kan fästa ett lyse eller en kamera. Ventilationen är väldigt bra med 15 ventiler som ger bra luftflöde. Hjälmen är komfortabel och fungerar lika bra för en riktigt snabb cykeltur som en lugn pendling till jobbet. Minuset är att det enda som gör den tjejspecifik är den rosa färgen.
Recension: Oakley ARO3
Färg: Vit/rosa, men finns i fler färger | Ventilation: Ja | Rotationsskydd: MIPS | Ungefärligt pris: 1690 SEK
- Aerodynamisk
- Passar bra med glasögon
- Dåligt spänne
Det här är en hjälm där fokusen ligger på landsvägscykling. Den har utformats väldigt aerodynamiskt med en låg vikt för att hjälmen inte ska kännas ivägen när du cyklar i högre hastigheter. Du kan använda glasögon utan att hjälmen ställer till problem. Det finns också ett smart utrymme på hjälmen där du kan sätta fast dina glasögon om du vill ta av dem medan du cyklar. Det här är en utmärkt hjälm med få problem. Ett är dock att spännet inte håller de tunna remmarna tillräckligt hårt. Det betyder att de kan bli lösare med tiden.
Recension: Bontrager Circuit
Färg: Rosa | Ventilation: Ja | Rotationsskydd: MIPS | Ungefärligt pris: 1390 SEK
- Smart fäste för lyse eller kamera
- Bra luftflöde
- Bara rosa för tjejer
En tjejspecifik hjälm med MIPS-säkerhetssystem och stryktålig InMold-konstruktion. Det ingår ett fäste där du kan fästa ett lyse eller en kamera. Ventilationen är väldigt bra med 15 ventiler som ger bra luftflöde. Hjälmen är komfortabel och fungerar lika bra för en riktigt snabb cykeltur som en lugn pendling till jobbet. Minuset är att det enda som gör den tjejspecifik är den rosa färgen.
3Cykelhjälmar för barn och juniorer
Precis som för vuxna finns det cykelhjälmar som är gjorda speciellt för barn och ungdomar. Dessa är givetvis mindre i storleken. Kolla in tre olika modeller här nedan.
En medeldyr hjälm som är väldigt säker för ditt barn.
En skön modell i solen då den har många stora ventilationshål och avtagbar skärm.
Recension: Abus Youn-I
Färg: Svart | Ventilation: Ja | Rotationsskydd: MIPS | Ungefärligt pris: 940 SEK
- Utmärkt passform
- Bra ventilation i fram
- Dyr
Även för barn är säkerheten det viktigaste. Därför är det väldigt bra att denna modell har MIPS-systemet, som nämnts tidigare på flera av de vuxna modellerna. Youn-I har dessutom integrerat LED i hjälmen som gör det säkrare att cykla i mörkret. Hjälmen är dock relativt dyr för en barnmodell.
Recension: Scott Spunto Junior Plus
Färg: Svart, men finns i flera färger | Ventilation: Ja | Rotationsskydd: MIPS | Ungefärligt pris: 790 SEK
- Inbyggd säkerhetslampa
- Extra skydd
- Inget grönt spänne
Scott har här tagit inspiration från vuxenhjälmar och resultatet är en väldigt säker hjälm. Den har MIPS-system, stötabsorberande insida, mer skydd på sidorna och i nacken samt en inbyggd lampa i bak som kan användas både blinkande och fast. Den har däremot inget grönt spänne, vilket hade hjälpt säkerheten ytterligare. Det gröna spännen gör så att spännet öppnar sig vid en hög dragkraft, för att barnet inte ska bli hängande i hjälmen.
Recension: Lazer Gekko
Färg: Svart, men finns i flera färger | Ventilation: Ja | Rotationsskydd: MIPS | Ungefärligt pris: 690 SEK
- Bra ventilation
- Grönt spänne
- Skärmen är inte integrerad
Spectra Block har, till skillnad mot modellerna ovan, inte MIPS. Däremot har den ett grönt spänne, vilket är ett spänne som öppnas om barnet skulle fastna i ett träd eller klätterställning till exempel. Hjälmen har elva ventiler och är justerbar i storlekarna 46 till 52 cm. Detta är en basmodell och det finns många säkrare modeller på marknaden, men priset är en fördel.
4Hur du väljer rätt cykelhjälm
Att välja en cykelhjälm för dig är mycket mer än att bara titta vilken som sitter skönast och som ser snyggast ut. Det finns många olika typer av hjälmar att välja mellan, vilka passar för olika typer av cykelturer. Här nedan kan du hitta några olika typer och vad som gör dem speciella. Men vad mer bör du tänka på? Det kan du också ta reda på är nedan.
Olika typer av cykelhjälmar
Det finns mängder av olika modeller av cykelhjälmar. Några är gjorda för vanlig cykling till och från jobbet eller semestercykling medan andra är gjorda för tävlingscyklister. Här nedan kan du läsa om tre av de vanligaste hjälmarna för vardagsanvändning.
Vägcykling
De ursprungliga hjälmarna gjordes för cykling på vägar och när de utvecklats genom tiderna har de fått en avlång form med ventilationshål. De är vanligtvis gjorda av EPS-skum som täcks med ett tunt plastskal. Dessa är de mest använda hjälmarna.
Pendlarhjälm
Termen ”commuter helmet“ uppfanns av företaget Bell år 2004. Det har utvecklats till hjälmar med en rundare form, till skillnad mot den vanliga avlånga formen, har ventilationshål och är precis som hjälmarna här ovan gjorda av EPS-skum och ett plastskal.
Trailcykling
Dessa modeller har blivit väldigt populära på senare tid. De används vanligtvis när du cyklar lite snabbare på tuffare terräng och i uppförs- och nedförsbackar. De är vanligtvis lite blockigt formade och går ner ganska långt på baksidan för att skydda ditt bakhuvud. Dessa typer av hjälmar passar ofta bra då den extra längden i bak gör att de sällan åker upp i fram. Detta kan vara ett bra val om du har problem med att hjälmar ofta åker upp i pannan.
Extra hjälmfunktioner
Förutom att vara just en hjälm finns det många andra saker som din cykelhjälm kan ha.
Ventilation
Lufthål i en hjälm förbättrar vindflödet över ditt huvud, vilket håller huvudet svalare under cykelturen. Ju fler ventilationshål en hjälm har desto lättare blir de dessutom.
Skärm
Vissa föredrar att ha en skärm i fram på hjälmen som hjälper att skydda ögonen mot solsken. Dessa är vanliga på mountainbikehjälmar, men ger ett vindmotstånd.
Spännen
Spännena som går från hjälmen till under hakan bör vara komfortabla och enkla att knäppa fast och upp.
Vilken storlek ska du välja?
Att välja rätt storlek är väldigt viktigt för att din hjälm ska sitta korrekt och inte riskera att din hjälm blir onödigt farlig. För att veta vilken storlek som är bäst kan du ta ett måttband och mäta runt ditt huvud där det är som tjockast, ungefär 1 cm ovanför ögonbrynen.
- Extra-small: under 51cm
- Small: 51cm–55cm
- Medium: 55cm–59cm
- Large: 59cm–63cm
- Extra-large: över 63cm
Om du hamnar mellan två storlekar är det bättre att välja den mindre, eller försöka ha någonting under hjälmen på en större storlek, så som en mössa.