Testado.cz - recenze a výběry nejlepších produktů Testado.cz - recenze a výběry nejlepších produktů
Menu
>

Bästa Cruisers 2023: Test och tips hur du väljer rätt

9. 6. 2020 uppdaterad

Med sin speciella design sticker en cruiser cykel ut från mängden. De är gjorda för att vara komfortabla där cyklisten sitter upprätt på en stor och komfortabel sits. Ska du cykla korta sträckor på relativt plant underlag är detta ett bra val för dig. Men vad bör du tänka på när du väljer en cruiser? Det kan vara svårt att veta vilken modell som passar dig, så nedan har vi listat sex olika cyklar i ett test.

Cruisers för Herr

Electra Cruiser Lux 7D Electra Straight 8 8i Electra Townie Commute Go! 8i
Test - Electra Cruiser Lux 7D Test - Electra Straight 8 8I svart Test - Electra Townie Commute Go! 8I
Prisvänligt Gyllene medelväg För kräsna
FÖRDELAR Billig
Rolig att cykla på
Bra cyklingsupplevelse
Lättare än vad den ser ut
Bra elmotor
Välbalanserad med bra hantering
NACKDELAR Har endast fälgbromsar Fotbromsen och utseendet kan skrämma bort vissa Kedjeskyddet repas lätt
SAMMANFATTNING En billig och rolig cykel som tar dig runt på plana underlag. En medeldyr cykel med ett utseende som påminner om en motorcykel från 50-talet. Denna dyrare elcykeln har en bra och stark elmotor som gör cyklingen enklare.
Ta reda på priset >> Ta reda på priset >> Ta reda på priset >>

Recension: Electra Townie Commute Go! 8i

Test - Electra Cruiser Lux 7D

Antal växlar: 8 / Rammaterial: Aluminium / Hjulstorlek: 28 tum / Bromstyp: Hydraulisk skivbroms / Vikt: 26,2 kg / Ungefärligt pris: 29 000 kr

Fördelar
 • Bra elmotor
 • Välbalanserad med bra hantering
Nackdelar
 • Kedjeskyddet repas lätt

Townie Go! Blev snabbt blivit en populär elcykel och säljer fortfarande bra. Sedan den släpptes år 2012 har Electra utvecklat modellen. Men vad gör Townie Commute Go! 8i bättre än Townie Go!? Commute har en mer upprätt sittposition och en aktiv upplevelse för dem som trampar fortare och längre. Den har också hydrauliska skivbromsar, en pakethållare i fram (tillsammans med den i bak) och reflekterande däck. Pakethållaren i fram ser bra ut, men genom att den svänger tillsammans med framdäcket finns en risk att din packning kan ramla av. Elmotorn är en Bosch-motor som producerar mellan 250 till 500 watt och upp till 63 Newtonmeter. Den är väldigt bra och reagerar snabbt på det du vill att den gör. Med sina 26,2 kilo är det inte den lättaste cykeln, men inte heller överdrivet tung med tanke på att det är en elcykel. Ramen är välbalanserad med motorn och batteriet långt ner och centralt, vilket hjälper hanteringen. Ett litet minus är att kedjeskyddet är gjort av stål, och inte aluminium, vilket gör att det enkelt kan repas och rosta.

Recension: Electra Straight 8 8i

Test - Electra Straight 8 8I svart

Antal växlar: 8 / Rammaterial: Aluminium / Hjulstorlek: 24 tum / Bromstyp: Fotbroms / Vikt: 17,2 kg / Ungefärligt pris: 9 700 kr

Fördelar
 • Bra cyklingsupplevelse
 • Lättare än vad den ser ut
Nackdelar
 • Fotbromsen och utseendet kan skrämma bort vissa

Detta är till skillnad mot Townie Commute Go! här ovan ingen elcykel. Vad du istället får är en komfortabel cykel gjord för både vägen och på lättare offroad. Positionen du har när du cyklar är alldeles utmärkt. Den går dessutom väldigt mjukt, men precis som de flesta cruisercyklarna är den inte jättebra i backar och är gjort för plana underlag. Råkar du hamna i en uppförsbacke av misstag är det nog bättre att gå upp med cykeln än att försöka cykla. Inte alla kommer gilla utseendet då den påminner rätt mycket om en hotrod från 50-talet, men det är svårt att neka att den ser speciell ut. Tack vare aluminiumramen är den lättare än den ser ut på runt 17 kilo. En annan sak som kanske kan skrämma bort vissa är den har en fotbroms, men det är mer tycke och smak än plus eller minus. Det är inte den billigaste cykeln du kan hitta, men det är också långt ifrån den dyraste.

Recension: Electra Cruiser Lux 7D

Test - Electra Townie Commute Go! 8I

Antal växlar: 7 / Rammaterial: Aluminium / Hjulstorlek: 26 tum / Bromstyp: Fälgbroms  / Vikt: 12,7 kg / Ungefärligt pris: 4 800 kr

Fördelar
 • Billig
 • Rolig att cykla på
Nackdelar
 • Har endast fälgbromsar

En av de absolut billigaste cruisercyklarna i Electras utbud, men det betyder absolut inte att det är en dålig cykel. Utseendet är väldigt speciellt och coolt. Absolut ett plus, men om du vill ha en diskret cykel bör du kanske titta någon annanstans. Den är riktigt rolig att cykla på och har Electras egna Flat Foot Technology, vilket gör att du sitter i en upprätt position som gör att du kan vara avslappnad och om du behöver kan du enkelt sätta ner hela foten på marken och inte bara tårna. Det är den lättaste modellen av de tre som jämförts här med sina 12,7 kilo. Då gör det inte så mycket att cykeln endast har fälgbromsar. Vanligtvis har sportcyklar skivbromsar, liksom den dyraste cykeln i denna jämförelse. Dessa ger bland annat bättre bromsförmåga på blött underlag.

Cruisers för Dam

Electra Morning Star 3i  Electra Daydreamer 3i Electra Townie Go! 8i
Test- Electra Morning Star 3I Test - Electra Daydreamer 3I Test - Electra Townie Go! 8I
Prisvänligt Gyllene medelväg För kräsna
FÖRDELAR Billig
Samma utrustning som dyrare modeller
Däcken och sadeln hjälper bekvämligheten
Pakethållare bak och fram på cykeln
Bra och stark motor
Löstagbar skärm med USB-uttag
NACKDELAR Saknar pakethållare Saknar stötdämpning Tung
SAMMANFATTNING En billig modell som har i princip samma utrustning som dyrare modeller. En cykel med ett speciellt utseende med pakethållare både bak och fram. En dyr eldriven cykel som hjälper dig göra cyklingen enklare.
Ta reda på priset >> Ta reda på priset >> Ta reda på priset >>

Recension: Electra Townie Go! 8i

Test- Electra Morning Star 3I

Antal växlar: 8 / Rammaterial: Aluminium / Hjulstorlek: 26 tum / Bromstyp: Hydraulisk skivbroms  / Vikt: 26,3 kg / Ungefärligt pris: 28 000 kr

Fördelar
 • Bra och stark motor
 • Löstagbar skärm med USB-uttag
Nackdelar
 • Tung

Denna modell är liknande den Townie Commute Go! 8I som vi skrev om i herrcykelavsnittet. Skillnaden är, som du kan se, bara ett ord – Commute. Vad är skillnaden då? Inte så mycket egentligen. Hjulstorleken är mindre med 26 tum jämfört med 28. Motorn är densamma med 60 newtonmeter och upp till 500 watt. Den svarar snabbt på vad du vill att den ska göra, är kraftfull och hjälper stabiliteten genom att vara lågt och centralt placerad. LCD-skärmen har bakgrundsbelysning, är löstagbar och har ett USB-uttag för laddning av mobiler och liknande. Precis som de flesta elcyklar är denna cykel tung, 26,3 kilo. Det löstagbara batteriet gör att cykeln kan göras lättare, men bara med 2,5 kilo.

Recension: Electra Daydreamer 3i

Test - Electra Daydreamer 3I

Antal växlar: 3 / Rammaterial: Aluminium / Hjulstorlek: 26 tum / Bromstyp: Fotbroms  / Ungefärligt pris: 9 700 kr

Fördelar
 • Däcken och sadeln hjälper bekvämligheten
 • Pakethållare bak och fram på cykeln
Nackdelar
 • Saknar stötdämpning

Denna damcykel har en pakethållare både bak och fram vilket gör att du kan lasta extra mycket om du så skulle behöva. Problemet med pakethållaren i fram är att den svänger tillsammans med framhjulet, vilket gör att det finns en risk att din packning kan ramla av, så spänn fast den ordentligt. Den har bara tre växlar, minst av samtliga cyklar i vår jämförelse, men växlarna är inte jätteviktiga på den typ av underlag du ska cykla på med en cruiser. Cykeln saknar stötdämpning, vilket så klart inte är det ultimata, men sadeln hjälper till med stötdämpningen då den har fjädrar under den bakre delen. Dessutom har däcken lågt rullmotstånd och absorberar stötar på ett bra sätt.

Recension: Electra Morning Star 3i 

Test - Electra Townie Go! 8I

Antal växlar: 3 / Rammaterial: Aluminium / Hjulstorlek: 26 tum / Bromstyp: Fotbroms / Ungefärligt pris: 7 500 kr

Fördelar
 • Billig
 • Samma utrustning som dyrare modeller
Nackdelar
 • Saknar pakethållare

Den har en mycket billigare prislapp, men i övrigt är Morning Star 3i ganska lik Daydreamer 3i här ovan. Den har lika många växlar, samma rammaterial, samma bromsar, samma växlar. Om du ställer produkternas specifikationer bredvid varandra kan du lätt tro att du tittar på samma dokument. Det som skiljer är de modellspecifika hjulen, dock fortfarande i samma storlek, sadeln är annorlunda och denna modell saknar pakethållare medan Daydreamer 3i har två stycken. Om du inte tycker att detta är viktigt kan du spara ett par tusenlappar på att välja denna modell istället. Som vanligt är all utrustning tycke och smak för köparen, men fotbromsen är något som kan skrämma bort vissa.

Hur du väljer rätt cruiser

Du kanske har fått upp intresset för en cruiser cykel, men har fortfarande svårt att veta vad du ska hålla utkik efter. Är de verkligen dåliga i backar? Har olika material någon betydelse? Nedan kan du läsa om några av de egenskaper som gör dessa cyklar speciella och för- och nackdelarna.

Cruisers

Varför bör du välja en cruiser?

Det finns många nischade cyklar, som mountainbikes för tuffare terräng och olika typer av vägcyklar. En cruiser är istället utvecklad för komfort. De är inte gjorda för att cykla i skogen eller väldigt långa sträckor, men om du bara ska cykla en kortare sträcka, till jobbet till exempel är detta ett bra val. De har ofta en stor ram med fylliga däck och böjda styren som ger en upprätt sittposition. De låter dig sitta på ett komfortabelt säte och bara cykla runt. Hjulen är vanligtvis 26 eller 29 tum. Modellen är populär utomlands på strandpromenader där du enkelt kan cykla på asfalten bredvid sandstranden. Cruisers är gjorda för att cykla på plana underlag utan några större hinder, så om du vet att din resa kommer inkludera backar bör du välja en annan typ av cykel då detta inte är vad modellen är gjord för.

Cruisers

En cruisers anatomi

De delar vanligtvis stora delar av andra cykeltyper, men med några stora skillnader.

Ram

Den kanske största skillnaden från andra cyklar, speciellt utseendemässigt, Den har vanligtvis stora kurvor där stål fortfarande är det vanligaste materialet, men genom att detta gör cykeln dyrare börjar det bli vanligare med lättare material som aluminium.

Hjul

Däcken är vanligtvis breda och tjocka för att hjälpa till som stötdämpning och för att göra resan mjukare. Det kanske inte verkar så, men hjulen på en cruiser är ganska tuffa och klarar av de flesta hinder du kan tänkas stöta på.

Styre

Styret är en av de största anledningarna till att cykelturer på en cruiser är så avslappnande. Designen gör att du kan styra från en avslappnad position för dina händer och du slipper böja dig framåt. Precisionen blir sämre än på andra cyklar, men det bör inte behövas på de sträckor du använder en cruiser.

Sadel

Komforten är det viktigaste när det kommer till en cruisersadel. Den är väldigt bred och väldigt vadderad och har ofta fjädrar under den bakre delen av sadeln.

Hur skapas våra recensioner

Vi presenterar alltid objektiva test och rekommendationer av specifika produkter. Hur skapas köpguiderna? Vår redaktion testar de specifika produkterna på egen hand genom att aktivt använda dem under en lång tid. Vi försöker alltid testa produkten under både normala och krävande förhållanden och hitta alla dess för-och nackdelar. Vi döljer ingenting och vi kommer att vara tydliga med alla problem som upptäcks. Dessutom går vi igenom alla tillgängliga texter om produkterna och de åsikter som andra användare har, så att vi kan hjälpa dig få en bättre bild av vad det är du planerar att köpa. Vem vill gå igenom hundratals recensioner? Vi tar hand om det åt dig och vi hjälper dig gärna att välja endast det bästa!

Dela artikel

Betygsätt artikel

Totalt betyg: 4.5 (2 röster)

Liknande artiklar